Експеримент с орхидеи

Какво да правим, когато орхидеята ни си роди бебе…

Първото и най-логично нещо е да се поразтърсим в интернет за идеи и видео как да разделим двете растения. Оказва се, че малкото растение си има специално наименование: кейки. Освен това съществуват различни методи за стимулиране на „излюпването“ му. При мен нещата се получиха абсолютно случайно, тъй като грижите, които полагам за орхидеите ми, се свеждат до поливане и прикрепване на цветоносите към поддържащите пръчици.  Но напук на това те оцеляват, цъфтят и очевидно започнаха и да се размножават.

Материалите, които използвах за операцията по разделяне са овощарска ножица (съвсем обикновена от Лидл), специална почва и прозрачна саксия за орхидеи. Оскъдните ми познания за този вид растения включват факта, че корените на орхидеята трябва да бъдат изложени на слънчева светлина, за да се храни, а освен това по цвета им се познава дали растението има нужда от поливане. Светло зелен, клонящ към сив цвят означава „ПОЛИВАЙ“!

От прочетеното в интернет разбрах, че моето кейки е годно за посаждане, тъй  като вече има няколко добре развити листа и коренчета. Внимателно отрязах цветоноса, от който беше поникнало и пробвах разположението му в саксиийката.

Следващите стъпки в процеса са добавяне на „почвата“, която всъщност се състои от дървесни кори и накрая поливане.

ВНИМАНИЕ: Орхидеите НЕ се поливат отгоре, както стандартните цветя, а чрез накисване! 

В крайна сметка кейкито е посадено успешно! Скоро ще публикувам актуално състояние на мъника, за крайна оценка на експеримента 

А ето го и продължението:

Пет месеца по-късно кейкито не само е все още живо, ами…. цъфна!

Leave a Reply