Как да се оттървем лесно от старата лепенка на предното стъкло

Най-неприятният момент за мен при подновяване на гражданска отговорност, закупуване на нов винетен стикер или преминаване на технически преглед е отлепянето на старата лепенка от предното стъкло на автомобила. Изпробвала съм няколко метода без особена разлика в резултата – все си търкам до откат. Преди година или две обаче моят „рицар без бял кон“ реши да ми спести драмата около безкрайното стъргане по стъклото, като ми сподели един трик.

Всъщност тайната на лесното премахване на стикера се крие в правилното му залепване. Всеки път преди лепене самият стикер се потърква внимателно и за кратко в панталон, блуза или каквато и да е материя с микровласинки. По този начин въпросните власинки, придружени от прах и други миниатюрни частици, полепват по задната страна на стикера и правят лепилото една идея по-слабо.

Методът работи безотказно, а всякакви притеснения, свързани с падане и изгубване на стикера са излишни. Лепилото все още полепва, но в последствие не ни е необходима херкулесова сила за отделянето на лепенката от стъклото. Тя се отделя почти цяла и с едно движение. Разбира се има малки, упорити парченца, които остават залепени, но те са резултат от начина за производство на самите лепенки. Разпадат се, за да се избегне от използване на един стикер върху няколко автомобила. Остатъците се махат лесно с помощта на обикновена мокра кърпичка. Материалите, които използвам при целия процес на премахване на стикерите са:

  • нож – за предпочитане малък, поради тясното пространството между таблото на автомобила и предното стъкло. С него подпетвам лепенката (няма да разваляме маникюра я!)
  • мокри кърпички – някой евтин вариант. Аз използвам тези от Лидл и една е напълно достатъчна. Може да се заменят с микрофибърна кърпа и препарат за стъкло.
  • салфетка или кърпа за подсушаване

В заключение: За лесно отлепяне е важно правилното залепяне 🙂


Стикерът от гражданска отговорност се отлепи от раз, почти цял

Лидълски мокри кърпички. Тези с аромат на краставица и зелен чай ми допадат повече, но пък стикерите не се оплакват 😀

Leave a Reply