7 съвета за опаковане на ръчен багаж

  1. Направете си списък

На всеки се е случвало да пристигне и да се настани в хотела, след което да установи, че е забравил нещо абсолютно необходимо като зарядното на мобилния си телефон. За да избегна подобни ситуации, съм си направила списък в телефона с основни неща, които винаги взимам със себе си при пътуване. Така съм сигурна, че няма да пропусна нещо от първа необходимост, спестявам време от „щуркане“ напред-назад из къщата и мога да се концентрирам върху „интересната част“ от багажа.

2. Вземете си джобно кантарче за багаж

25 евро за свръхбагаж?! Та билетът ми струва по-малко!

Една такава малка джаджа, като джобно кантарче за багаж, може да спести доста пари за летищни такси. Използвам го основно преди полет на връщане към България, за да проверя дали не съм прекалила с пазаруването по време на екскурзия. Канатарчето е компактно, с малко тегло и интересен дизайн. Моето е от Decathlon, но съм виждала и по-различни версии в други магазини и в интернет.

3. Използвайте вакуумни торбички

Спестяват страшно много място в куфара и са налични във вариант, за който не ви трябва прахосмукачка. Урааа! Още място за покупки от чужбина!

4. Облечете най-обемната си дреха

Още една стратегия за освобождаване на допълнителен обем в куфара. В общия случай това е връхна дреха – яке, палто, жилетка и т.н. При по-топло време в изходната точка, може да се носи в ръка, а на проверките за сигурност и на изхода тези артикули не се броят като допълнителен ръчен багаж. Все пак може да ни стане студено в самолета! 🙂

5. Прегледайте прогнозата за времето в последния момент

Това е стратегията ми за получаване на максимално точна прогноза и елиминиране на неприятни климатични изненади. Така решавам дали да прибавя нещо, което съм пропуснала към багажа или да оставя нещо вкъщи. Разбира се не можем да сме на 100% сигурни, все пак е прогноза… но поне на 95…

6. Вземете си домашна храна за полета

Цените на храната по летищата, както и в самолета са в пъти над нормалните. И след като не е позволено да си носим собствени напитки в ръчния багаж (освен ако не са в 100 мл опаковки), защо да не спестим от храна? А и по отношение на качеството домашно приготвеното хапване далеч превъзхожда авио-кетъринга.

7. Използвайте малки контейнери за козметика

Тук ще си кажете: „Защо да си купуваме специални малки контейнери за козметика, като можем да си купим умален вариант за пътуване (travel size) на любимия шампоан, крем, лосион и т.н.?“

Пресипването и преливането от опаковка в опаковка може да не е най-забавното занимание, но за сметка на това спестява доста пари. Цената на милилитър в по-големите разфасовки на продуктите винаги (в общия случай) е по-добра от тази на на малките разфасовки. А тези, предназначени за пътуване са допълнително оскъпени. Освен плюс за портфейла, използването на контейнери за пътуване има положителен ефект върху околната среда – могат да се използват многократно. Аз използвам тези два варианта:

  • прозрачни контейнери, които са и по-евината версия
  • цветни гумени контейнери с вендузка за прикрепване към гладка повърхност. Имат отворче на гърлото, което се завърта и разкрива различен надпис в зависимост от съдържанието на контейнера.

Leave a Reply