На баба ти… щипките

Или с други думи защо започнах да използвам „ретро“ щипки за пране.

Освен, че са страшно симпатични, те са еко. Когато излязат от употреба, се разграждат значително по-бързо от пластмасовите си събратя. Друго тяхно предимство, поне според мен е, че имат доста по-дълъг период на ползване.

Kакто посочих по-горе, ползвам ги по-дълго. Слънцето и другите атмосферни условия имат по-слабо влияние върху дървото, отколкото върху пластмасата.

По-безопасни са. Не знам за вас, но при мен гледката по-долу беше ежедневие. Слънцето прави пластмасата изключително крехка и не веднъж се е случвало щипка за пране буквално да се взриви в ръката ми. Стигало се е и до инциденти с попаднали в окото ми отломки от пластмасовия враг, но за щастие последствията не бяха сериозни.

Останки от пластмасови щипки

Дървените щипки за пране се предлагат в различни размери и са достатъчно здрави и стегнати да удържат поривите на вятъра, поне толкова добре, колкото и пластмасовите щипки.

Можете лесно да се снабдите с тях. Аз купих моите от хипермаркет Крез, но ги има и в повечето добри магазини за домашни потреби. Още един плюс е разликата в цената спрямо пластмасовите гадинки: по-евтини са с около 1-2 лв.

Ако ви притеснява фактът, че за производството им ще бъдат пожертвани много дървета, може да ги замените с бамбукови. За жалост все още нямам опит с тях.

Не съм забелязала да имат недостатъци, освен това, че намирането на по-голям размер е предизвикателство. Моя приятелка ми сподели, че нейните оставят фини тресчици по някои от дрехите ѝ. При мен няма такъв проблем, може би защото съм попаднала на по-качествена партида. Дървените щипки за пране не са цветни и весели, като пластмасовите, но това изобщо не пречи на функционалността им.

В крайна сметка предимствата им натежават значително над недостатъците и аз постепенно заменям негодните пластмасови щипки за пране с новите ми еко любимци.

Leave a Reply